Olivier De Keukelaere en Eveline Vanthorre (2021). Familiale bedrijfsopvolging en het nieuwe vennootschapsrecht: De recente vermogensrevolutie. Waver: Anthemis .
Eveline Vanthorre legt zich toe op de familiaal vermogensrechtelijke, vennootschapsrechtelijke en fiscale aspecten van (inter)nationale vermogens- en successieplanning.
Eveline startte haar rechtenopleiding aan de KU Leuven, Campus Kortrijk (KULAK) en zette haar studies verder in Leuven (Master in de Rechten KU Leuven, 2014).
Van 2014 tot 2019 was Eveline als voltijds onderzoeker en assistent werkzaam aan de Onderzoekseenheid Economisch Recht (Instituut voor Consument, Concurrentie & Markt, KU Leuven, Campus Brussel). Voor haar onderzoek over de intergenerationele overdracht van familiebedrijven kreeg Eveline in 2016 een beurs toegekend van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO – Vlaanderen). Zij was gastonderzoeker aan de Universiteit Leiden (oktober 2017) en l’Université de Strasbourg (september 2018). Als assistent gaf Eveline onder meer monitoraten en werkcolleges aan bachelorstudenten en was zij begeleider van masterproeven binnen het vennootschaps- en ondernemingsrecht.
Eveline is verbonden aan de Nederlandse Orde van Advocaten bij de Brusselse Balie. Zij is advocaat bij Cazimir sinds januari 2020.
Zij is Nederlandstalig, maar spreekt ook Engels en Frans.
Eveline adviseert cliënten over hun vermogens- en successieplanning en begeleidt families bij de overdracht van hun bedrijf naar de volgende generatie.
Zij geeft academische en professionele lezingen over (familiale) vermogensplanning. Daarnaast is zij auteur van meerdere bijdragen in juridische tijdschriften en boeken.
Eveline spendeert graag tijd met familie en vrienden. Tijdens het weekend kom je haar vaak tegen op de (koers)fiets op een van Vlaanderens prachtige fietsroutes.
Olivier De Keukelaere en Eveline Vanthorre (2021). Familiale bedrijfsopvolging en het nieuwe vennootschapsrecht: De recente vermogensrevolutie. Waver: Anthemis .
Eveline Vanthorre en Olivier De Keukelaere (2020). Familiale bedrijfsopvolging en het nieuwe vennootschapsrecht: De flexibele BV als nieuw instrument voor vermogensplanning?: La dernière révolution patrimoniale - De recente vermogensrevolutie. Anthemis .
Olivier De Keukelaere en Eveline Vanthorre (2020). De impact van het nieuwe vennootschapsrecht op familiale vermogensplanning: Tendensen Vermogensrecht 2020, p. 143 - 172. Mortsel: Intersentia .
Nathalie Labeeuw en Eveline Vanthorre (2020). VEREFFENING-VERDELING IN RECHTSPRAAK: FAMILIALE BEDRIJFSOPVOLGING VIA OUDERLIJKE BOEDELVERDELING . RABG+, nr. 14, p.72-77 .
Eveline Vanthorre (2020). Maatschap als controlevehikel bij familiale vermogensplanning: voorlopig bewindvoerder kan statutair zaakvoerder (tijdelijk) buitenspel zetten (noot onder Gent 5 september 2018). TRV/RPS, 8, p. 1071 - 1075 .
Eveline Vanthorre (2018). De impact van het nieuwe erfrecht op de overdracht van het familiebedrijf: Recht in beweging. 25ste VRG-Alumnidag. Leuven .
Eveline Vanthorre (2012). De zakenrechtelijke aspecten van het fideïcommis de residuo in vergelijking met de Angelsaksische trust en het Franse erfrecht. Jura Falconis, 3, p. 417 - 462 .
Het Wetboek van vennootschappen en verenigingen zorgde voor een diepgaande flexibilisering van de rechten verbonden aan aandelen. Wanneer er binnen een vennootschap aandelen zijn waaraan verschillende rechten zijn gekoppeld, is er sprake van ‘soorten’ van aandelen en van ‘soortvorming’. Op bepaalde punten …
De schenking of vererving van aandelen van een familiale vennootschap kan genieten van een fiscaal gunstregime. Wanneer voldaan is aan enkele decretale voorwaarden, kunt u de aandelen van uw familiale vennootschap schenken met vrijstelling van schenkbelasting of kunnen uw aandelen vererven aan een…
Met de mogelijkheid om ongelijke stem- en winstrechten te verbinden aan aandelen werden de spelregels van de BV grondig gewijzigd. Dit schept nieuwe mogelijkheden om de BV in te zetten als instrument voor de successieplanning van het familiebedrijf. Maar hoe kan de BV nu precies ingezet worden als…
Op 1 mei 2019 trad het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen in werking. Met het nieuwe WVV beoogde de wetgever een doorgedreven vereenvoudiging, modernisering en flexibilisering van het Belgische vennootschapsrecht. Vooral de geflexibiliseerde besloten vennootschap springt hierbij in…